Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά για το σχολείο. Μέρος πρώτο
04/09/2018

Η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είτε πηγαίνουν στο σχολείο για πρώτη φορά είτε όχι. Εκτός από τις οργανωτικές πτυχές, πρέπει το παιδί να κατανοήσει την ικανότητα να γνωρίζει τη σημασία του σχολείου, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας, ένα συναισθηματικό δρομάκι που αφήνει πίσω του την ανεμελιά και προχωρά στις ευθύνες και τους στόχους του. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν τους φόβους και τα συναισθήματα του παιδιού και να το βοηθήσουν να τα ξεπεράσει.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές από την American Academy of Pediatrics για την εκμάθηση και την κατανόηση των συναισθημάτων και καταστάσεων για το παιδί και τους γονείς.

Απόδοση στο σχολείο- Από τι ορίζετε

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να καταλάβουν ότι το παιδί τους δεν θα μάθει μέσα σε μια νύχτα όλη την ύλη της σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν διαδικασίες στον εγκέφαλο που «οργανώνουν» με κάποιο τρόπο τον τρόπο αντίδρασής του. Πρέπει να υπάρχει ένα ευέλικτο πρόγραμμα για το παιδί, το ιδανικό θα ήταν να φτιάχνετε παρέα και όχι με την κρίση και επιθυμία του γονέα. Έτσι το παιδί θα κατανοήσει ότι είναι δική του ευθύνη επειδή ο ίδιος επέλεξε αυτές τις δραστηριότητες.

Σωστός ύπνος! Η πρώτη και πιο σημαντική επιτυχία του παιδιού σας

Εάν οι ενήλικες χρειάζονται επτά ή οκτώ ώρες ύπνου, τότε τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται εννέα ώρες ύπνου. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από το γεγονός ότι το παιδί θα αισθανθεί πιο ξεκούραστα, ο αρκετός ύπνος το βοηθά να κρατηθεί μακριά από ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών που δεν κοιμούνται αρκετά υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, μια σιωπηλή ασθένεια του αιώνα που δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στο σώμα.

Είναι επίσης καλό να έχετε κατά νου ότι το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να έχει μια κανονική θερμοκρασία ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο, αυτό θα το βοηθήσει να ξεκουραστεί σωστά. Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει τηλεόραση ή υπολογιστής στο υπνοδωμάτιό του.

Βοηθήστε το παιδί σας να αποδεχθείτην πρώτη μέρα του σχολείου

Εάν δεν είναι η πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο, τότε, υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το σχολείο είναι ο τόπος όπου μπορεί να δει ξανά τους παλιούς του φίλους.

Αν αλλάζει σχολείο το παιδί, καλό είναι να πάτε στο σχολείο πριν από την πρώτη ημέρα, ώστε το παιδί να μπορεί να δει τα μαθήματα και να το συνηθίσει. Όσον αφορά την ασφάλεια, είναι καλό να το πάρετε από το σχολείο όταν σχολάσει. Αν υπάρχει σχολικό λεωφορείο, τότε αυτό θα βελτιώσει τη διάθεσή του.

Σχολικό σακίδιο- το βασικό στοιχείο

Υπάρχουν πολλές συμβουλές σε αυτό το κεφάλαιο, αλλά γενικά είναι καλό να γνωρίζετε ότι το σακίδιο πρέπει να είναι με τιράντες ώμου και να είναι επενδυμένο και πίσω το ίδιο. Εξηγήστε στο παιδί γιατί είναι καλό να φοράει και τις δύο τιράντες, και το ισχυρό επιχείρημα είναι ότι η φόρτιση του σακιδίου σε έναν ώμο παραμορφώνει την πλάτη. Το βάρος του σακιδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του συνολικού βάρους του παιδιού, τοποθετώντας τα βαρύτερα αντικείμενα στο κέντρο.

Για να φτιάξετε την μέρα του παιδιού σας, μπορείτε να προσθέσετε μια σημείωση στο σημειωματάριο του με την σημείωση ποσό πολύ το αγαπάτε και πως του έχετε εμπιστοσύνη, αυτό θα του δώσει δύναμη για την καινούργια μέρα του.

Όταν ακούτε το παιδί σας, όταν ακούτε τα προβλήματα του τότε το παιδί, σας εμπιστεύεται και ανοίγετε πιο εύκολα στο να εκφράσει τις πιθανές ανησυχίες του.

Αξίζει να είναι δίπλα ο ένας στον άλλον!


Σχόλια