Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά για το σχολείο. Μέρος Δεύτερο
06/09/2018

Στις μέρες μας ο εκφοβισμός είναι μια νέα "τάση" και "μόδα". Αυτή η κατάσταση πολλές φορές προκαλεί ποίκιλες αντιδράσεις και προβλήματα τόσο στους γονείς, αλλά περισσότερο στα παιδιά που δεν έχουν την απαιτούμενη δύναμη να το αντιμετωπίσουν. Όπως και στο πρώτο μέρος υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές από την American Academy of Pediatrics για την αντιμετωπίσιμή του εκφοβισμού για το παιδί και τους γονείς.

Πώς να καταλάβετε αν όλα πάνε καλά στο σχολείο

Γενικά, όταν τα παιδιά αισθάνονται καλά στο σχολείο, θα έχουν την τάση να τα λένε όλα όταν φτάνουν στο σπίτι, χωρίς να ρωτούν οι γονείς για το πώς πέρασε τη μέρα ή τι νέα πράγματαέμαθε ή τι του άρεσε περισσότερο κλπ. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, είναι μια ένδειξη ότι κάτι είναι λάθος.

Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση

Ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι δυστυχώς όλο και πιο συχνός και είναι ένα ζήτημα χωρίς σύνορα. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι φυσικός, λεκτικός ή κοινωνικός. Μπορεί να συμβεί στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στο σχολικό λεωφορείο, στη γειτονιά, στο διαδίκτυο ή σε συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Όταν το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού σημάδια

Βοηθήστε το να μάθει πώς να συμπεριφέρεται:

  • Να κοιτάξει κατάματα τον " θύτη του".
  • Να σταθεί ίσια, όχι με το κεφάλι προς τα κάτω.
  • Να είναι ήρεμος.
  • Και ως απάντηση σε όσα του λένε μάθετε στο παιδί σας να απαντάει σταθερά: "Δεν μου αρέσει να μιλάω σε εσένα" ή "Δεν χρειάζεται να μιλάς έτσι".

Μάθετε στο παιδί να ζητάει βοήθεια από έναν ενήλικα που του έχει εμπιστοσύνη. Ενημερώστε τον/την σχολικό/η ψυχολόγο εάν ο εκφοβισμός συνεχίζεται.

Όταν ένα παιδί είναι θύμα εκφοβισμού

Διδάξτε στο παιδί σας ότι η επιθετικότητα είναι κάτι κακό. Ορίστε σταθερά και συνεπή όρια στην επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας. Δείξτε θετικά πρότυπα στο παιδί σας. Ενθαρρύνετε τους εκπαιδευτικούς να σας ενημερώνουν για οποιαδήποτε επιθετικότητα στην οποία εμπλέκεται το παιδί.

Όταν το παιδί είναι μάρτυρας σε έναν εκφοβισμό

Όταν το παιδί σας γίνεται μάρτυρας μιας επιθετικότητας, πρέπει να το ενθαρρύνετε να ενταχθεί στην ομάδα που προσπαθούν να σταματήσουν τον επιτιθέμενο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πει σε έναν έμπιστο ενήλικα δάσκαλο ή σχολικό ψυχολόγο για το συμβάν.

Όσο πιο πολύ είστε διπλά στο παιδί σας, τότε μαθαίνετε πιο πολλά και έτσι μπορεί να κατανοήσει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Αξίζει στο παιδί σας να απολαμβάνει την ζωή του όμορφα!

Το φωτογραφικό υλικό είναι από προηγούμενες εκστρατείες του galastyle στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σχόλια