Παιδικός Εκφοβισμός η νόσος του 21ου αιώνα και των
09/09/2018

Ο εκφοβισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της ταπείνωσης που το προκαλεί ένα τρίτο άτομο, συγκεκριμένα γίνετε σε νεότερα άτομα. Τα "θύματα" τους ως συνήθως είναι πιο ευάλωτοι και ευαίσθητοι. Ο εκφοβισμός δεν είναι απαραίτητα επιθετικότητα, είναι μια σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια του ατόμου η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα που την λαμβάνουν.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που κάνουν εκφοβισμό έχουν έλλειψη συναισθηματικής συμπεριφοράς, είναι ανήσυχοι λόγω άγχος και δεν καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων. Συνήθως βλέπουν τον εαυτό τους ως αρκετά δυναμικό.

Τα άτομα που κάνουν σωματικό εκφοβισμό, με βάση μελέτες έχουν τεταμένες σχέσεις με τους γονείς τους και θυμό απέναντι στους συνομηλίκους τους. Σε συνδυασμό με τον λεκτικό εκφοβισμό που είναι η συστηματική χρήση βωμολοχιών και φραστικών επιθέσεων, με προσβολές αλλά και απειλές.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι πλέον ο πιο συχνός στις μέρες μας, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα κατά την τελευταία δεκαετία. Η πανταχού παρούσα συσκευή χειρός και άλλων συσκευών προσφέρουν συνεχώς στους "θύτες", "θύματα" με πρόσβαση στη λεία τους και η παρενόχληση συχνά μπορεί να γίνει ανώνυμα.

Ο ρατσιστικός εκφοβισμός γίνεται με την χρήση και την διάδοση αρνητικών σχολίων λόγω της καταγωγής του θύματος, του κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου που έχει, του σεξουαλικού προσανατολισμού, κάποιου σωματικού ελαττώματος ή ασθένειας.

Ο σεξουαλικός εκφοβισμός έχει ως βάση του ανήθικες χειρονομίες και αγγίγματα κυρίως στα γεννητικά όργανα και στο στήθος (αν είναι κορίτσι), υβριστικό λεξιλόγιο, σεξουαλικά υπονοούμενα, πειράγματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή εικόνες με σεξουαλικό περιεχόμενο. Ένας τέτοιου είδος εκφοβισμός μπορεί να φτάσει ακόμα και σε σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

Όλο και περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν με αυτά τα είδη εκφοβισμού χωρίς να αναφέρουν τίποτα στους γονείς τους ή στα κοντινά τους άτομα. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να τους οδηγήσει σε ακραία και οδυνηρά αποτελέσματα.

Ωστόσο, παίζει σημαντικό ρολό η παρουσία των γονιών, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει ο γονιός, αν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί του να προσπαθήσει να το πλησιάσει και να ανοίξει σιγά σιγά το θέμα.

Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα τέτοιων καταστάσεων έχουν επιπτώσεις στην πορεία του χρόνου. Όχι μόνο ψυχικά αλλά και νοητικά.

Εμφανίζονται καταθλιπτικές τάσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αγχώδεις και φοβικές διαταραχές, χάνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, αποδυναμώνονται οι ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιδόσεις, γενικότερα παρουσιάζουν μια πιο δυσλειτουργική συμπεριφορά σε σχέση με τη συμπεριφορά τους πριν από τα περιστατικά εκφοβισμού.

Ας μην ξεχνάμε πως όταν η ψυχική υγεία νοσεί, αργά ή γρήγορα θα νοσήσει και το σώμα, άρα οι συνέπειες επεκτείνονται γενικότερα και σε ψυχοσωματικό πλαίσιο.

Δώστε σημασία στις ενδείξεις! Αξίζει στο παιδί σας να ζει ήρεμα!

Το φωτογραφικό υλικό είναι από προηγούμενες εκστρατείες του galastyle στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σχόλια