Ο Πλαστικός Χειρουργός Χάρης Ζαβρίδης μας μιλάει για την Ιδανική Μύτη
20/01/2019

Η μύτη συμμετέχει σημαντικά στην αισθητική εμφάνιση ενός προσώπου και είναι απόλυτα φυσιολογικό ο κάθε άνθρωπος να θέλει να έχει στο πρόσωπό του μια όμορφη και ελκυστική μύτη. Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου, δηλαδή σε μέρος που δεν μπορεί να κρυφτεί όταν αντικρίζουμε κάποιον κατά πρόσωπο αλλά και όταν τον βλέπουμε από τα πλάγια. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που αρκετές φορές η μόδα επιβάλλει να τονίζουμε το σημείο αυτό του σώματος, διακοσμώντας το με κάποιο σκουλαρίκι ή χαλκά.

Από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν γίνει διάφορες μελέτες για το ποιες πρέπει να είναι οι αναλογίες της τέλειας μύτης. Από τον Πολύκλειτο μέχρι τον Da Vinci έγιναν και γίνονται διάφορες μελέτες για να βρεθεί ποιο είναι το ιδανικό μήκος και οι ιδανικές γωνίες μιας μύτης. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν οι τέλειες αναλογίες για μια τέλεια μύτη. Άλλωστε το πείραμα του Frangestain απέδειξε ότι δεν προκύπτειένα τέλειο πρόσωπο με τη σύνθεση τέλειων μερών. Αν αντικαταστήσεις μία άσχημη μύτη σε ένα πρόσωπο, με όμορφες μύτες από διάφορα πρόσωπα, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ το αναμενόμενο. Το τι είναι όμορφο πρέπει να το αναζητήσουμε σε ό,τι είπε ο Πυθαγόρας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο Πυθαγόρας ονομάτισε την ομορφιά ως αρμονία. Άρα μία μύτη για να είναι ωραία πρέπει να είναι αρμονική, δηλαδή να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προσώπου. Έτσι λοιπόν αφού υπάρχουν 6 δισεκατομμύρια διαφορετικά πρόσωπα πάνω στον πλανήτη γη, υπάρχουν και 6 δισεκατομμύρια διαφορετικές μύτες. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με το δικό του χαρακτηριστικό πρόσωπο, διαφορετικό από όλα τα άλλα. Αφού κάθε μύτη είναι διαφορετική, τότε αυτή πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου στο οποίο ανήκει. Απαιτείται σεβασμός λοιπόν στο σύνολο των χαρακτηριστικών κάθε προσώπου.

Για να πετύχω αυτό το σεβασμό προσωπικά έχω κατατάξει τις μύτες σε τρεις κατηγορίες: τη νέγρικη, την ασιατική και την καυκάσια. Κατά τη διαδικασία καθορισμού της ιδανικής μύτης σε μια επέμβαση Ρινοπλαστικής στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω ένα πρότυπο μύτης, τη μύτη του Ερμή του Πραξιτέλη. Όταν λοιπόν έρθει κάποιος στο Ιατρείο μου και ενδιαφέρεται να βελτιώσει αισθητικά τη μύτη του, αμέσως κατατάσσω τη συγκεκριμένη μύτη σε μία από τις τρεις κατηγορίες. Μετά μεβάση τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και έχοντας στο μυαλό μου την ιδανική αυτή μύτη που έφτιαξε ο Πραξιτέλης, αποφασίζω τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη συγκεκριμένη μύτη. Ποτέ δε σχεδιάζω πριν από την επέμβαση τη μύτη σε υπολογιστή, γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καμία πρακτική αξία.Δε βοηθά ούτε τον Πλαστικό Χειρουργό ούτε τον ενδιαφερόμενο. Η μύτη πάντοτε διαμορφώνεται κατά την ώρα της επέμβασης. Άλλωστε η χειρουργική εφαρμόζεται σε ανθρώπινους οργανισμούς που είναι ζωντανοί. Οι ζωντανοί οργανισμοί πονάνε, πρήζονται, μελανιάζουν ενώ οι ανθρώπινοι ιστοί ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Δεν δουλεύουμε σε ένα υλικό όπως το τούβλο που όπως το σχεδιάσεις και το καλουπώσεις μένει στη θέση του. Φωτογραφίζω τη μύτη πριν από την επέμβαση από διάφορες οπτικές γωνίες. Έχοντας αυτές τις φωτογραφίες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μου, τις βλέπω κατά τη διάρκεια της επέμβασης μέσα στη χειρουργική αίθουσα. Έτσι συγκρίνω συνεχώς πώς ήταν η μύτη στο συγκεκριμένο πρόσωπο και βλέπω σταδιακά τις αλλαγές που επιφέρω σ’ αυτήν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία αρμονική μύτη σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Γιατί όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ομορφιά σημαίνει αρμονία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρινοπλαστική είναι γλυπτική. Ο γλύπτης φτιάχνει το έργο του κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του και ποτέ από πριν! Το ίδιο και ο Πλαστικός Χειρουργός φτιάχνει την ιδανική μύτη για το συγκεκριμένο πρόσωπο με την τέχνη και την καλαισθησία του.

Χάρης Ζαβρίδης MD, PhD

Πλαστικός Χειρουργός

«Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής Χάρης Ζαβρίδης»

Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 20, 1075, Λευκωσία

Web-site: www.harriszavrides.com

e-mail: [email protected]

Τηλ: 22445588

Σχόλια