Νυχτερικοί τρόμοι στα παιδιά: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;
03/10/2019

Οι νυχτερινοί τρόμοι στα παιδιά είναι ένα θέμα που ανησυχεί ένα αριθμό γονέων. Η ανησυχία τους αφορά κυρίως το ποια στάση χρειάζεται να κρατήσουν οι ίδιοι απέναντι στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των νυχτερινών τρόμων και αργότερα, και αν χρειάζεται να αποταθούν σε κάποιο ειδικό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι νυχτερινοί τρόμοι διαρκούν μερικά λεπτά και σπάνια επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ίδιας νύχτας. Κάποιες φορές είναι δυνατό να αναγνωριστούν εύκολα από τους γονείς. Σε αρκετές περιπτώσεις ενώ το παιδί κοιμάται ακούγεται μια κραυγή από το ίδιο το παιδί, ενώ σπανιότερα το παιδί ουρλιάζει ή κλαίει. Οι έντονες κινήσεις των χεριών ή των ποδιών είναι συχνές σε αρκετά παιδιά, τα μάτια του παιδιού είναι ανοιχτά και όψη του είναι φοβισμένη για τα επόμενα λεπτά. Η ανάσα των παιδιών είναι γρήγορη και παρουσιάζουν ταχυκαρδία και εφίδρωση. Εκείνη την ώρα δεν του είναι εύκολο να αναγνωρίσει τα οικεία του πρόσωπα ούτε να δεχτεί οποιαδήποτε βοήθεια.

Ορισμένοι γονείς στο αντίκρισμα του νυχτερινού τρόμου του παιδιού τους ενδεχομένως να βρίσκονται σε αμηχανία για το πώς θα ήταν χρήσιμο να αντιδράσουν, ή ακόμα να κυριεύονται από έντονο, σε κάποιες περιπτώσεις, άγχος για το πώς να χειριστούν αυτό το γεγονός. Σε περίπτωση που κάποιος γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του βιώνει νυχτερινό τρόμο είναι φυσιολογικό να σπεύσει αμέσως κοντά του. Πρωταρχικό μέλημα του γονέα είναι να προστατεύσει το παιδί του από κάθε πιθανό κίνδυνο ή τραυματισμό και να παραμείνει κοντά του χωρίς να «ενοχλήσει» το παιδί μέχρι να περάσει ο τρόμος, αλλά ούτε και μετά το γεγονός, εκτός αν το ίδιο παιδί το ζητήσει.

Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς των οποίων τα παιδιά τους παρουσιάζουν νυχτερινούς τρόμους είναι το αν θα συζητήσουν με το παιδί τους αυτό το θέμα. Συνήθως τα παιδιά την επόμενη μέρα δεν μπορούν να θυμηθούν το γεγονός. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μια συζήτηση με το παιδί για κάποιο θέμα το οποίο ενδεχομένως να μην θυμάται, είναι πιθανόν να δημιουργήσει στο παιδί μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατεί να διατυπώσει σωστά, με αποτέλεσμα το παιδί συχνά να μπαίνει στη διαδικασία να δώσει το ίδιο απαντήσεις για τις οποίες δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο το παιδί. Ακόμα, με βάση το ότι το παιδί ούτε θυμάται το γεγονός του νυχτερινού τρόμου, ούτε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, η συζήτηση επί του θέματος είναι πιθανόν να συμβάλει στο να παρουσιάσει το παιδί άγχος, νομιζόμενο ότι αντιμετωπίζει κάποιο –σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρό– πρόβλημα.

Μια ερμηνεία που μπορεί να δοθεί για τα αίτια του νυχτερινού τρόμου αφορά την επίδραση του ασυνειδήτου στο γεγονός. Για να φανεί αν όντως ο νυχτερινός τρόμος προκλήθηκε μέσω του ασυνείδητου οι γονείς θα χρειαστεί να αποταθούν σε κάποιο επαγγελματία που είναι καταρτισμένος επί του θέματος. Αν διαπιστωθεί, λοιπόν, ότι η αιτία του νυχτερινού τρόμου, προέρχεται από το ασυνείδητο, η συνεργασία με τον ειδικό ενδεχομένως να κρίνεται ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όπως υποστηρίζεται από πολλούς τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να δώσει η φύση σε κάποιο άνθρωπο. Η σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα σωματικής και ψυχικής ζωής του παιδιού, την οποία άλλωστε δικαιούται. Για πολλούς γονείς η ευτυχία των παιδιών τους συμβάλλει στη δική του ευτυχία.Στυλιανός Κωνσταντίνου
Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος

[email protected]

Τηλ.: 99860686


Σχόλια