Ήλιος VS Δέρμα
25/05/2016

Ο ήλιος σε μερικές περιπτώσεις είναι θεραπευτικός και δρα θετικά ειδικά στην ψυχολογία μας. Αλλα εκτός απ'αυτό, κάποιες φορές μπορεί να γίνει εξαιρετικά επιθετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θα δούμε μαζί τις πιο συχνές ηλιακές παθήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν το δέρμα μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, οι οποίες όμως μπορούν να αποφευχθούν από μία ισχυρή ασπίδα προστασίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας μέσω της σωστής χρήσης των κατάλληων προϊόντων, αλλά και με τη διαμόρφωση της σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Ας δούμε αρχικά για ποιος λόγους και σε ποιες περιπτώσεις ο ήλιος κρίνεται ακατάλληλος για τον άνθρωπο, αλλά και το πως πρέπει να προσφέρουμε στον εαυτό μας, εξωτερικά, την προστασία που χρειάζεται από αυτόν, έτσι ώστε να διαφυλασσόμαστε από τις διάφορες δερματικές παθήσεις.

Το δέρμα καλύπτει τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι το μέρος του σώματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον.

Επομένως είναι ένα αρκετά ευαίσθητο σημείο και μερικές φορές μπορεί να χάσει την λάμψη και την ομορφιά του και να γίνει θαμπό και εύθραυστο.

Ο ήλιος, η ηλικία, ακόμη και η καλή ή η κακή ψυχολογική κατάσταση, καθώς και η διατροφή, δυστυχώς μπορούν να αφήσουν μόνιμα το στίγμα τους πάνω στο δέρμα.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι είναι ο χειρότερος εχθρός του δέρματός μας, γιατί επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.

Ξηραίνεται και αφυδατώνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό κι έτσι αρχίζει να δείχνει λιγότερο όμορφο και λαμπερό.

Ο λόγος; Είναι γιατί επηρεάζεται από την μεγάλη ποσότητα νερού που χάνουμε από το σώμα μας με τη μορφή του ιδρώτα, από το θαλασσινό νερό και το χλώριο, αλλά και από τον πολύ δυνατό ήλιο.

Μπορεί λοιπόν το καλοκαίρι να είναι η καλύτερη εποχή για εμάς, αλλά για το δέρμα μας όχι! Γιατί παρόλο που τα δερματικά νοσήματα του καλοκαιριού δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν με τους καρκίνους, όπως είναι το κακόηθες μελάνωμα.

Εντούτοις υπάρχουν και δεκάδες άλλα, τα οποία εκδηλώνονται πολύ πιο άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα.

Ας κάνουμε μια μικρή αναφορά στις παθήσεις που επιρρεάζουν το δέρμα μας το καλοκαίρι, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προστατευόμαστε από τις υπεριώδης ακτίνες του ήλιου:

Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού είναι πάρα πολλές. Σε αδρές γραμμές, οι κυριότερες είναι οι εξής:

* Δερματοπάθειες που εκδηλώνονται λόγω του ηλίου σε άτομα τα οποία παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία: όπως τα διουρητικά, τα ρετινοειδή και ορισμένα αγχολυτικά

* Δερματοπάθειες που οφείλονται σε τσιμπήματα μέσα στη θάλασσα π.χ. τσούχτρες, ή έξω από αυτήν π.χ. έντομα

* Φωτοδερματίτιδες, αλλεργικού ή τοξικού τύπου: οφείλονται σε ουσίες που βάζουμε στο δέρμα και υπάρχουν π.χ. σε ορισμένα αρώματα και καλλυντικά λόγω της περιεκτικότητας τους σε αλκοόλ

* Μελαγχρώσεις: οι αλλαγές του χρώματος του δέρματος που ο κόσμος αποκαλεί «πανάδες από τον ήλιο»

* Ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και ηλιακό έγκαυμα: αποτελούν τις συχνότερες καλοκαιρινές δερματοπάθειες απ’ όλες

Όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο (κάτι που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, για τουλάχιστον 8 μήνες του χρόνου!!) αντιδρά με δύο τρόπους,

οι οποίοι είναι τα επακόλουθα της βλάβης που υφίσταται το DNA των δερματικών κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV):

* Μαύρισμα: Οφείλεται στην παραγωγή της μελανίνης – μιας χρωστικής ουσίας που απορροφά την UV

* Πάχυνση: Είναι η αύξηση του πάχος του δέρματος μέσα σε λίγες μέρες από την έκθεση στον ήλιο.

Όσο πιο ανοικτόχρωμο είναι το δέρμα, τόσο εντονότερες είναι οι αντιδράσεις αυτές και οι δερματικές βλάβες που υποδηλώνουν.

Οι επιπτώσεις της UV ακρινοβολίας:

* Η UVB ενοχοποιείται κυρίως για ερύθημα (κοκκίνισμα), ηλιακό έγκαυμα και δερματικό καρκίνο

* Η UVA έχει κυρίαρχο ρόλο στη φωτογήρανση, στο μαύρισμα και στον καρκίνο.

(Οι δυο μορφές ηλιακής ακτινοβολίας ουσιαστικά δρουν συνεργικά στην εμφάνιση όλων των ηλιακών δερματικών προβλημάτων)

Οι τύποι του δέρματος και ο τρόπος που αντιδρούν κάτω από την ηλιακή ακτινοβολία

Τύπος Χαρακτηριστικά

Ι Πάντοτε καίγεται, ποτέ δεν μαυρίζει

ΙΙ Συνήθως καίγεται, σπάνια μαυρίζει

ΙΙΙ Καίγεται αρχικά, κατόπιν μαυρίζει

ΙV Αρκετά σκούρο δέρμα, σπανίως καίγεται

V Σκούρο δέρμα, πολύ σπάνια καίγεται

VI Μαύρο δέρμα, σχεδόν ποτέ δεν καίγεται

Θα πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες που έχει καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου φυσικά, και όχι μόνο το καλοκαίρι στην παραλία ή στην πισίνα,

γιατί η προστασία του δέρματος από τον ήλιο πρέπει να είναι μόνιμη, ανεξαρτήτως εποχής.

Πρακτικές συμβουλές προστασίας της επιδερμίδας:

* Να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό και όχι μόνο όταν πηγαίνετε στην παραλία. Ο δείκτης προστασίας να αλλάζει ανάλογα με την εποχή

* Να μην εκτίθεστε στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα

* Όταν βγαίνετε έξω μην ξεχνάτε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου σας.

Η σωστή χρήση του αντηλιακού:

* Να βάζετε αντηλιακό 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο

* Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη ανά 2 ώρες ή αμέσως μετά το μπάνιο ή την έντονη εφίδρωση (π.χ. λόγω άσκησης ή πεζοπορίας)

* Σε κάθε επάλειψη να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον ποσότητες της τάξης των 10 ml για όλα τα εκτεθειμένα τμήματα του σώματος στον ήλιο

Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να του συμπεριφερόμαστε σωστά, και να το φροντίσουμε κατάλληλα έτσι ώστε να του χαρίσουμε μια υγιή και δυνατή όψη.

Άρα εκτός από την εξωτερική περιποίηση την οποία δεν πρέπει ποτέ να παραμελούμε, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως ανέφερα αναλυτικά πιο πάνω, και κάνοντας χρήση των κατάλληλες προϊόντων και θεραπειών προσώπου και σώματος καθ'όλη την διάρκεια του έτους, ας πάμε λίγο και ένα βήμα πιο πίσω... ας δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα μας όχι μόνο να δείχνει λαμπερό και όμορφο αλλά να είναι κιολας, αυτή την φορά κάνοντας σωστή σωστή διαχείρηση των τροφών που ενισχύουν τον οργανισμό μας.

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή φυσικά.

Θρεπρικά συστατικά που βοηθούν στην διατήρηση της λάμψης του δέρματος, στην δημιουργία και ανάπλαση δερματικών κυττάρων:

-Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου.

-Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για υγιή και όμορφη σε όψη επιδερμίδα.

-Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

-Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της δερματικής ξηρότητας.

-Ο ψευδάργυρος βοηθά στην επούλωση πληγών του δέρματος.

-Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τις ζημιές από την έκθεση στον ήλιο.

Τι να φάτε: Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά όπως σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες, ντομάτα και καρότα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και βιταμίνη C.

Η πρωτεΐνη, είναι επίσης το κλειδί για να κρατήσουμε το δέρμα μας υγιές και ενυδατωμένο.

Μην ξεχνάτε ποτέ να πίνεται άφθονο νερό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα νερό αφού το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό.

Δεδομένου ότι το ασβέστιο μπορεί επίσης να χαθεί μέσω του ιδρώτα, είναι μια καλή ιδέα να το αντικαταστήσουμε με την κατανάλωση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί).

Το κλειδί για να λάμπετε εσωτερικά και εξωτερικά φέτος το καλοκαίρι, είναι να τρώτε σωστά και να ενυδατώνεστε. Είναι η ευκαιρία μας να τα κάνουμε διατροφικούς σύμμαχους στην προσπάθεια αναδόμησης του δέρματος μας.

*Do it and enjoy it.!! For more info:

Facebook: private message | Twitter: @IreneProMua

Email: [email protected]

Instagram: @irene_promua | Telephone: +357 99458824

Σχόλια