Γευστικά νηστίσιμα εδέσματα
26/03/2019

Σαράντα μέρες υπομονής τις οποίες όμως μπορούμε να τις περάσουμε, καταναλώνοντας νόστιμα εδέσματα.Εδέσματα πολλά των οποίων δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιάξουμε στο σπίτι. Ετοιμαστείτε λοιπόν να τα απολαύσετε.

Με τις πιο κάτω συνταγές μπορείτε να φτιάξετε ένα τραπέζι με ποικιλία γεύσεων.

Συνδυαστικά μπορείτε να φτιάξετε μπακαλιάρο τηγανιτό με σκορδαλιά (για μεμονωμένο πιάτο)

Σκορδαλιά

Υλικά

  • 500g Πατάτες Κομμένες σε κύβους και βρασμένες
  • 3-4 Σκελίδες σκόρδο
  • 20ml Ξύδι
  • 1κ.γ. Αλάτι
  • Ψίχα από 4 φέτες ψωμί για τοστ ή 2 φέτες χωριάτικο
  • Ελαιόλαδο για το άλεσμα.
  • Ζεστό νερό, αν χρειαστεί.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με ένα σύρμα και αν θέλουμε περνάμε από ένα μεγάλο σουρωτήρι για να έχει καλύτερη υφή ο πουρές.

Σε ένα μπλέντερ αλέθουμε το σκόρδο και το ψωμί με αρκετό ελαιόλαδο για να έχουμε ένα ρευστό αποτέλεσμα.

Προσθέτουμε το πολτοποιημένο μείγμα στο μπολ με τον πουρέ, προσθέτουμε το αλάτι και το ξύδι και ομογενοποιούμε.

Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό μπορούμε να αραιώσουμε στο σημείο που θέλουμε με ζεστό νερό.

*Η πιο πάνω συνταγή είναι γραμμένη για γευστική ισορροπία αλλά νιώστε ελεύθερα αναλόγως γούστου να αυξήσετε ή να μειώσετε το σκόρδο, το ξύδι ή το αλάτι.

Λευκή Ταραμοσαλάτα

Υλικά

  • 300g Ακατέργαστο Ταραμά
  • 800g Πατάτες Κομμένες σε κύβους και βρασμένες
  • 500ml Ηλιέλαιο
  • 250ml Ελαιόλαδο
  • 300ml Χυμό Λεμόνι

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις πατάτες με το λάδι να γίνουν ένας ρευστός πουρές.

Στη συνέχεια πολτοποιούμε με το μισό από το χυμό τον ταραμά να ασπρίσει καλά.

Στη συνέχεια ομογενοποιούμε καλά όλα τα υλικά σε μεγάλο μίξερ ή με μίξερ χειρός προσθέτοντας και τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι.

Ταχινοσαλάτα

Υλικά

  • 1 Βαζάκι Ταχίνι
  • 100ml Χυμό Λεμόνι
  • 2 Σκελίδες Σκόρδο αλεσμένεςήΣκόνη Σκόρδου
  • 3-4 Κλαδάκια Μαϊντανό(Μόνο τα φύλλα)
  • 1 Πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Αρχικά αν θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σκόρδο αλέθουμε το μαϊντανό και το σκόρδο μέσα σε λίγο λεμόνι.

Στη συνέχεια αν δεν έχουμε το ιδανικό τάπερ-αυγοδάρτη τότε χρησιμοποιούμε το σύρμα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ταχίνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Με προσοχή στην αρχή στην αρχή(μη λερώσουμε) και μετά με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Κουρκούτι για Τηγάνισμα

Υλικά

  • 1 Μπύρα 300 – 330ml
  • 200g Αλεύρι
  • 2κ.σ. Ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε πρώτα τη μπύρα σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια ανακατεύοντας με το σύρμα προσθέτουμε το αλεύρι και το ξύδι με το αλάτι.

Ανακατεύουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί και μπορούμε να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε(ιδανικά ως 8 ώρες).

Κατά αυτή τη περίοδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιδανικά για φιλέτο ψαριού ή καλαμάρι ροδέλα.

Αλλιώς μπορείτε να τηγανίσετε μέσα χαλούμι, αναρή ή ένα λεπτό κομμάτι κρέας.

Σχόλια