Έχεις καλεσμένους για τραπέζι; Δες τις οδηγίες για να οργανωθείς σωστά
21/12/2018

«Χριστούγεννα, Χριστούγεννα ευτυχισμένα…» λέει το τραγούδι. Ίσως όμως και να μην είναι τόσο χαρούμενος ο ερχομός των εορτών για κάποιον ο οποίος έχει να φιλοξενήσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενδεχομένως και για πρώτη φορά.

Δεν χρειάζεται όμως να μας πιάνει πανικός. Το να οργανώσουμε και να σερβίρουμε ένα μεγάλο και πλούσιο δείπνο για φίλους και οικογένεια είναι απλά θέμα λογικής και οργάνωσης, κατά κύριο λόγο. Χρειάζεται βέβαια και η μαγειρική ικανότητα αλλά αν οργανωθούμε σωστά πρόκειται μόνο για τη τήρηση μιας εύκολης διαδικασίας.

Μελομακάρονα και βραχάκια σοκολάτας για να γλυκαθούν οι καλεσμένοι σου

Γι’ αυτό παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές αλλά χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση για όλο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οργάνωση και Πρόγραμμα

Αρχικά το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε τις δουλειές μας και να στήσουμε ένα κατά προσέγγιση πρόγραμμα για τις δραστηριότητες και τις προετοιμασίες μας. Να χωρίσουμε δηλαδή τις δουλειές που μπορούν να γίνουν σε ξεχωριστές μέρες ή και τις προετοιμασίες για το ίδιο το τραπέζι που μπορούν να γίνουν από τη προηγούμενη (και να μη κάνουμε απλά από νωρίς τα ψώνια μας).Παραδείγματος χάριν αν και τα γλυκά είναι πάντα καλύτερα φρέσκα μπορείτε να τα παρασκευάσετε από το προηγούμενο βράδυ, ενώ τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μπορούν να γίνουν 3 με 4 ημέρες πριν (αν δε σκοπεύετε να αγοράσετε…).

Φτιάξε τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες

Πως Ψωνίζω και Πόσο;

Προτιμότερο θα ήταν να μοιράσουμε – σπάσουμε τα ψώνια μας σε διαφορετικές μέρες, ψωνίζοντας νωρίτερα τα ξηρά τρόφιμα και τα λιγότερο ευπαθή και αφήνοντας τα ευπαθή προϊόντα για πιο μετά, και σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι κάποια κατεψυγμένα τρόφιμα. Όσον αφορά τις ποσότητές μας υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να υπολογίσουμε τα φαγητά που θα μας χρειαστούν, για να μη χρειαστεί ούτε να πετάξουμε τίποτα, ούτε να κινδυνεύσουμε να μην έχουμε αρκετά.Είναι πολύ απλό, υπολογίζουμε πόσο θα χρειαστούμε με βάση τις ιδανικές ποσότητεςδιατροφής, προσθέτοντας λίγο παραπάνω ανά μερίδα και φτιάχνουμε ελάχιστα λιγότερες μερίδες από τα άτομα τα οποία έχουμε. Δηλαδή αν έχουμε τραπέζι για 10 άτομα, αναλογούν 200-250 γραμμάρια κρέας στο καθένα (εκτός του γεμιστού κοτόπουλου ή γαλοπούλας), άρα θα μαγειρέψουμε 2,25 κιλά κρέας(9 μερίδες επί 250 γραμμάρια).Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά (σαλάτες και ψητά λαχανικά). Όσο για τις παρασκευές ζυμαρικών, ένα πυρέξτο οποίο παρασκευάστηκε από ένα – ενάμιση κουτί μακαρόνια (ανάλογα το ζυμαρικό) είναι αρκετό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα.

Προετοιμασία και Μαγείρεμα

Όσον αφορά τις προετοιμασίες για το ίδιο το τραπέζι, όπως είπαμε τα γλυκά μπορούν να γίνουν από το προηγούμενο βράδυ, ή και 3-4 ημέρες πριν (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, το χριστουγεννιάτικο κέικ). Ανάλογα με τις παρασκευές μας μπορούμε να κάνουμε και κάποιες άλλες από το προηγούμενο βράδυ ή απόγευμα. Μπορούμε δηλαδή να έχουμε έτοιμα πλυμένα τα λαχανικά μας από το προηγούμενο βράδυ κι την ίδια μέρα, απλά να τα κόψουμε και να ετοιμάσουμε τις σαλάτες. Ή αν έχουμε κάποιες παρασκευές που έχουν δύο στάδια μαγειρέματος, μπορούμε ανάλογα τη συνταγή να ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος από το βράδυ (ή από το πρωί για περισσότερη φρεσκάδα αν έχουμε το χρόνο και τη διάθεση) και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα κοντά στην ώρα του σερβιρίσματος του δείπνου.

Δες την συνταγή για το υπέροχο γεμιστό πουλερικό

Αν ξεκινήσουμε το τελικό μαγείρεμα από 2 έως τρείς ώρες πριν το δείπνο με πρώτο πρώτο το πουλερικό (να σιγοψήνεται) θα έχουμε αρκετό χρόνο για να φτιάξουμε σωστά και φρέσκα τα φαγητά μας.

Ελπίζω να απολαύσετε το δείπνο σας, καθώς και την παρέα που θα έχετε μαζί στο σπίτι σας. Και μη ξεχάσετε να έχετε και ωραία μουσική που ταιριάζει με την ατμόσφαιρά, καθώς και μερικά ωραία κρασιά που ταιριάζουν με το φαγητό.

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!!!

Σχόλια