Εσύ πίσω από ποια μάσκα κρύβεσαι;
27/02/2019

Μπορεί σε λίγες μέρες να πλησιάζει το καρναβάλι αλλά εμείς μιλάμε για άλλες μάσκες που δυστυχώς κάποιοι τις φοράνε ολόχρονα

Εσύ πίσω από ποια μάσκα κρύβεσαι;

Καθώς ωριμάζουμε και παρά τις εμπειρίες της ζωής μας, ή ίσως εξαιτίας αυτών, η προσωπικότητα μας γίνεται λιγότερο αυθεντική σε σχέση με τις καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε.

Οι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν οτιδήποτε εκτός από αυτό που είναι πραγματικά. Οι μάσκες είναι, κατά κάποιο τρόπο, συμβιβασμοί μεταξύ ανθρώπου και κοινωνίας, που χρησιμοποιούνται ως αμυντικοί μηχανισμοί.

Αλλά τι συμβαίνει όταν αυτές οι μάσκες που βάζουμε δεν μας αντιπροσωπεύουν και αισθανόμαστε άβολα;

Ο Μαχάτμα Γκάντι (Mahatma Gandhi) είπε ότι «η ευτυχία είναι η αρμονία μεταξύ του τι σκεφτόμαστε, τι λέμε και τι κάνουμε». Αλλά εμείς οι άνθρωποι επιλέγουμε να φοράμε κάθε μέρα μια μάσκα. Μάσκες που δεν μας ορίζουν, μόνο και μόνο για να προστατεύσουμε τον βαθύτερο εαυτό μας.

Η γύμνια μας φαίνεται αδυναμία και ευπάθεια.

Ποιες είναι οι πιο κοινές μάσκες που φοράμε στην κοινωνία; Μερικές φορές αισθανόμαστε θύματα χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε μία από τις παρακάτω περιγραφές, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση.

Η μάσκα της σωτηρίας παίρνει θέση όταν νομίζουμε ότι η αποστολή μας είναι να «σώσουμε» τον κόσμο. Συχνά, όμως, η αλήθεια είναι πίσω από την κουρτίνα. Έτσι, αυτή η μάσκα σωτήριας που βάζουμε, στο τέλος μας κάνει να αισθανόμαστε αβοήθητοι.

Η ναρκισσιστική μάσκα χρειάζεται σταθερή επικύρωση και προσοχή. Εάν δεν βρισκόμαστε στο προσκήνιο, κάτι είναι λάθος. Κρεμόμαστε από τους άλλους σαν ενεργά βαμπίρ. Τι πλείστες φορές ρίχνουμε ευθύνη στους άλλους για την δική μας δυστυχία. Όμως όχι, ας ψάξουμε πραγματικά μέσα μας για το τι είναι αυτό μας κάνει δυστυχισμένους.

Η μάσκα της κυριαρχίας. Έχουμε πραγματικές δεξιότητες ηγεσίας, είμαστε διπλωματικοί και πολύ ανοιχτοί, έχουμε την ικανότητα να τραβήξουμε την προσοχή και να μιλήσουμε δημόσια. Έχουμε τη δυνατότητα να μεταβιβάσουμε καθήκοντα, να βρούμε λύσεις γρήγορα και να είμαστε πάντα περιτριγυρισμένοι από τους σωστούς ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή, για μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα.

Τι βρίσκετε πραγματικά πίσω από τη μάσκα του κυρίαρχου; Μια ψυχή που δεν δέχεται τα τρωτά της, προσπαθώντας να κάνει τις παρατηρούμενες επιδόσεις της να φανούν.

Η μάσκα του μαζοχιστή εμφανίζεται συνήθως όταν είμαστε πολύ ευαίσθητοι, όταν ακόμα και το μικρότερο πράγμα μπορεί να μας επηρεάσει. Κάνουμε το οτιδήποτε για να νιώσει ο άλλος καλά, να γελάσει, αλλά νιώθουμε ταπεινωμένοι σε κάποιες περιπτώσεις.

Υποτιμάμε τον εαυτό μας, κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα πάντα και βλέπουμε τον εαυτό μας λιγότερο σημαντικό από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Σκέφτηκες ποτέ πως αυτό είναι ένα είδος μαζοχισμού, ποιος ο λόγος να το κάνεις σε εσένα; ΚΑΝΕΝΑΣ!

Η αλύγιστη μάσκα βρίσκεται πίσω από αυτή την πάστα ανθρώπων, είμαστε πραγματικά δημιουργικοί, ενεργοί άνθρωποι και με μεγάλη αποφασιστικότητα εργασίας. Είμαστε προσεκτικοί στις λεπτομέρειες, έχουμε την δυνατότητα να απλοποιήσουμε καταστάσεις, είμαστε δυναμικοί και ενθουσιώδεις.

Η αλύγιστη μάσκα κρύβει ένα άτομο που έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό του, ο οποίος δεν ανέχεται τα λάθη και εγκλωβίζεται σε όλο αυτό.

Του αρέσει η τελειότητα και ποτέ δεν παραδέχεται ότι έχει προβλήματα.

Η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια σε σχέση με τον εαυτό μας είναι μια πολύ σημαντική σχέση.

Τώρα ας κάνουμε μια φανταστική άσκηση και ας υποθέσουμε ότι από εδώ και τώρα αρχίζουμε να λέμε, τι αισθανόμαστε ή τι νομίζουμε στον εαυτό μας. Θα αλλάξει τα πράγματα; Φυσικά και ναι! θα καταλάβουμε τι πραγματικά μας ενοχλεί και τι μας αρέσει.

Η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας είναι η μεγαλύτερη μορφή σεβασμού που μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς.

Μας αξίζει να αγαπάμε τον εαυτό μας, χωρίς μάσκες!

Σχόλια