Έρωτας με την πρώτη ματιά: Μύθος ή αλήθεια;
08/08/2018

Έρωτας με την πρώτη ματιά: Το ιδανικό σενάριο όπου δύο ξένοι συναντιούνται και καθώς τα βλέμματά τους διασταυρώνονται για πρώτη φορά, έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει μια ιστορία αγάπης σαν και αυτή. Ίσως έχεις βιώσει και εσύ ο ίδιος.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως τα λέμε; Μπορεί να υπάρξει ο έρωτας με την πρώτη ματιά ή αποτελεί ακόμη ένα μύθο παρηγοριάς;

Μια πρόσφατη εμπειρική έρευνα των Zsoks et al. (2017), κάλεσε άνδρες και γυναίκες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, αναφορικά με τους πιθανούς συντρόφους τους, αμέσως μετά την πρώτη τους γνωριμία. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ερωτήσεις για το αν βίωσαν τον έρωτα με την πρώτη ματιά με το συγκεκριμένο άτομο, πόσο ελκυστικό βρήκαν το άτομο και τα επίπεδα ερωτικής έλξης που ένιωσαν γι’ αυτό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανόν να βιώσουν τον έρωτα με την πρώτη ματιά, αλλά όχι σε επίπεδο “αγάπης” ή “πάθους”. Αντίθετα, βιώνουν ένα δυνατό συναίσθημα έλξης, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια μετέπειτα σχέση.

Ο “Έρωτας με την πρώτη ματιά”, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην αλήθεια και το μύθο.

Πιθανόν να υπάρξουν πολλές τέτοιες στιγμές στη ζωή σου, με διαφορετικά άτομα, που ίσως οι συγκυρίες να μην το αφήσουν να εξελιχθεί σε κάτι ανώτερο και έτσι μια τέτοια στιγμή να περάσει απαρατήρητη.

Αν όμως αυτές οι πρώτες σκέψεις σου καρποφορήσουν και τα συναισθήματα είναι αμοιβαία, ώστε να προχωρήσετε, τότε ίσως να μιλάμε για την ωραιότερη ιστορία αγάπης!

*Zsok, F., Haucke, M., De Wit, C. Y., & Barelds, D. P. (2017). What kind of love is love at first sight? An empirical investigation. Personal Relationships, 24, 869-885.

Σχόλια