Εγκυμοσύνη: Όλα όσα σε περιμένουν στο 3ο τρίμηνο
10/06/2019

Εάν αυτή είναι η 1η συ εγκυμοσύνη, πιθανότατα, μέχρι το 3ο τρίμηνο είσαι ήδη έτοιμη για την μεγάλη μέρα. Η τσάντα του μαιευτηρίου είναι έτοιμη, το βρεφικό δωμάτιο στην τρίχα, έχεις προσέξει κάθε λεπτομέρεια στο σπίτι για τον ερχομό του μωρού σου και γενικά τα πάντα είναι έτοιμα για την μεγάλη μέρα. Επαναλαμβάνω.. εάν αυτή είναι η 1η σου εγκυμοσύνη.

Εάν όμως είναι η 2η ή η 3ή, μέχρι τώρα δεν έχεις κάνει τίποτα.. Και αν είσαι σαν εμένα θα εύχεσαι να μην σπάσουν τα νερά και μείνει το μωρό τσιτσίδι στο μαιευτήριο επειδή απλούστατα τίποτα δεν είναι έτοιμο και τίποτα δεν είναι στη θέση του.

Και στις 2 περιπτώσεις όμως, το τρίτο τρίμηνο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ομορφότερη αλλά και δυσκολότερη στιγμή αυτού του όμορφου ταξιδιού.

Πως αισθάνεσαι:

Ένας άνθρωπος μεγαλώνει μέσα σου με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς και κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Το μωρό καθώς μεγαλώνει και χρειάζεται όλο και περισσότερο χώρο μέσα στη μήτρα, αρχίζει να ωθεί και να κλωτσάει τα όργανα σου. Πιθανότατα να υπάρχουν στιγμές που δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις καθώς το μωρό εκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση με ιδιαίτερη αδυναμία στο στομάχι και τους πνεύμονές σου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μάλλον δεν μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου όπως πραγματικά επιθυμείς. Όσον αφορά τον ύπνο; Αν δεν βρεις την στάση που βολεύει το μωρό, η αυπνία γίνεται η καλύτερη σου φίλη. Οι πρώιμες συσπάσεις Braxton Hicks, κάνουν την εμφάνισή τους πιο έντονα από ποτέ, προκαλώντας σου δυσφορία και δυσάρεστες κράμπες ή πόνους περιόδου, ενώ σχεδόν ποτέ δεν προλαβαίνεις να πας τουαλέτα αφού το μωρό συμπιέζει την ουροδόχο κύστη σε ανύποπτο χρόνο. Για να μην αναφέρω την ακράτεια.. Θες κ’ άλλα;

Πόσο διαρκεί;

Το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στον 7ο μήνα ή την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης (αν μετράς με εβδομάδες). Θα διαρκέσει ιδανικά μέχρι και τις 40 εβδομάδες ή όταν το μωρό σου είναι έτοιμο να γνωρίσει τον κόσμο μας. Κάποιες φορές η εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει έως και 42 εβδομάδες. Το ξέρω ότι σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης κάθε μέρα που περνάει φαντάζει αιώνας στα μάτια σου και στις αντοχές σου. Το ξέρω.. Το ζώ. Όμως πρέπει να θυμάσαι πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη του μωρού σου να έχεις μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Κάθε μέρα και εβδομάδα είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για την ανάπτυξη του. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να απολαύσεις αυτές τελευταίες στιγμές που έχεις το παιδί σου μέσα σου, προτού γεννηθεί. Κάποτε θα τις αναζητάς.

Οι ανησυχίες σου:

Βασικό χαρακτηριστικό του τελευταίου αυτού τριμήνου είναι το άγχος και ο ενθουσιασμός. Όσο ενθουσιασμένη είσαι με την ιδέα ότι θα αντικρίσεις επιτέλους του μικρό σου, τόσο αγχωμένη είσαι για την μέρα της γέννας. Αυτή είναι η καταλληλότερη φάση για να ξεκινήσεις μαθήματα τοκετού. Θα σε προετοιμάσουν και θα σε κάνουν να αισθανθείς πιο σίγουρη για εσένα και τις δυνάμεις σου.

Τι μπορείς να κάνεις:

Δοκίμασε όπως είπαμε και πιο πάνω να ενδυναμώσεις το σώμα σου, τους πυελικούς μύες αλλά να μπουστάρεις την ψυχολογία σου με μαθήματα τοκετού. Ζήτα από τον σύζυγό σου να κρατήσει το παιδί (αν είσαι έγκυος στο 2ο) ή να πάει μια βόλτα με φίλους (αν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό), έτσι ώστε να σε αφήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Φύλαξε δυνάμεις για την μεγάλη μέρα και ζήτα βοήθεια για τις απαραίτητες καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Συνέχισε να τρως υγιεινά και μην ανησυχείς για την ζυγαριά που σε αυτό το τρίμηνο φαίνεται να ανεβαίνει επικίνδυνα. Το μωρό σου χρειάζεται να αυξήσει το βάρος του και εσύ είσαι αυτή που το βοηθάει να το κάνει.

Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει:

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι πραγματικά εξαντλητικό και εσύ εξαιρετικά ευάλωτη. Τώρα είναι η ώρα να ζητήσεις ουσιαστική στήριξη και βοήθεια. Επισκέψου έναν φυσιοθεραπευτή για μασάζ εγκυμοσύνης που θα σε ανακουφίσει από τους πόνους στην πλάτη και τα πόδια. Ζήτα από τον σύντροφό σου να έρθει μαζί σου στα μαθήματα τοκετού ώστε να ενισχύσετε τον ρόλο του στον τοκετό. Συζήτησε τους φόβους σου με την μαία, τον γιατρό σου και την οικογένεια σου και δώσε σαφής οδηγίες σε αυτούς για το πως θες να συμπεριφερθούν την μέρα εκείνη. Να είσαι σίγουρη ότι όσο πιο προετοιμασμένη είσαι, τόσο πιο εύκολη θα είναι η όλη διαδικασία.


Υ.Γ: Κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει όσο μια άλλη μανούλα που πέρασε ή περνάει τα ίδια. Για αυτό μην απογοητεύεσαι και μην γκρινιάζεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει. Είναι και αυτό μέρος της προετοιμασίας για το τι σημαίνει μητρότητα!


Stay tuned..

Mrs Mommy

More stories facebook - instagram: krista_th

Σχόλια