Διακοπές ξανά τα δυο μας
08/06/2018

Το καλοκαίρι πλησιάζει και το δίλημμα παραμένει, διακοπές με ή χωρίς τα παιδιά; Υπάρχουν γονείς που παίρνουν την ηρωική απόφαση να πάνε οικογενειακές διακοπές και δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να συμμετέχουν στον προγραμματισμό τους, στις εκδρομές και αυτό βέβαια ενδυναμώνει την μεταξύ τους σχέση και την αυτοπεποίθησή τους. Η περίοδος των διακοπών είναι για όλους μικρούς και μεγάλους μια αποχή από την ρουτίνα και πιστεύω πώς αν όλοι έχουν καλή διάθεση θα δημιουργήσει τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι γονείς που επιλέγουν να ξεφύγουν έστω για λίγες μέρες από την οικογενειακή ρουτίνα και ταξιδεύουν μόνοι τους, αφήνοντας τα παιδιά στη γιαγιά και στον παππού. Σίγουρα δεν είναι κακοί γονείς και ο αποχωρισμός τους φορτώνει με ενοχές, άγχος και φόβο πέραν από τον ενθουσιασμό των διακοπών. Σκέφτονται όλα τα αρνητικά ενδεχόμενα που μπορεί να συμβούν σε αυτά ενώ εκείνοι θα είναι μακριά. Όντως οι σκέψεις αυτές είναι απόλυτα λογικές αλλά εφόσον τα παιδιά θα είναι σε ασφαλή χέρια, όπως αυτά των παπούδων τους μπορείτε για λίγο να χαλαρώσετε. Φυσικά, δεν θα σταματήσετε τα συχνά τηλεφωνήματα μέσα στη μέρα, ούτε και θα πάψετε να συζητάτε για τα παιδιά σας με το σύντροφό σας κατά την διάρκεια των διακοπών αλλά πέραν από αυτά τα λίγα, θα περάσετε καταπληκτικά.

Όλη σας η ζωή περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά και η σχέση του ζευγαριού συνήθως έχει παγώσει. Όταν τα παιδιά θα ανοίξουν τα φτερά τους, ίσως θα είναι αργά για να κολλήσετε τα κομμάτια της σχέσης που έχει σκορπίσει. Η καθημερινότητα μας ρουφάει την ενέργεια, με αποτέλεσμα να βάζουμε τους ρόλους μας σαν εραστές και σαν σύντροφοι σε δεύτερη μοίρα. Αν έχουμε στο πλευρό μας, έναν παππού και μια γιαγιά, γεμάτοι από αγάπη για τα εγγονάκια τους γιατί να μην τους εμπιστευτούμε και να φροντίσουμε και εμείς την υγεία της σχέσης μας; Σίγουρα θα τους χαροποιήσει ιδιαίτερα το γεγονός παρά να τους επιβαρύνει.

Φανταστείτε…Επιτέλους μόνοι. Επιτέλους είστε ελεύθεροι να μιλήσετε χωρίς να χρειαστεί να ψιθυρίζετε για να μην σας ακούσουν τα παιδιά. Μπορείτε να κάνετε τις βόλτες σας και να πιείτε έναν απλό καφέ χωρίς διακοπές από τις απορίες των μικρών ή τις συχνές τους διαμάχες. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό θα κοιτάζεστε στα μάτια χωρίς να μιλάτε απολαμβάνοντας την ηρεμία και την γαλήνη της στιγμής. Δεν θα έχετε έγνοια να πάρετε τη ζακέτα ή το τάδε παιχνίδι μαζί σας μήπως κρυώσει ή βαρεθεί το παιδί.. Επίσης, θα απολαύσετε το σεξ χωρίς άγχος. Με λίγα λόγια θα κάνετε όλα αυτά που όσοι δεν έχουν παιδιά θεωρούν δεδομένα. Ελεύθεροι να οδηγείτε χωρίς να γίνεται πόλεμος για το τι μουσική θα ακούσετε. Ελεύθεροι να μιλήσετε χωρίς να σας διακόψουν. Ελεύθεροι να τρώτε, να ξυπνάτε και να κοιμάστε ό,τι ώρα θέλετε. Ελεύθεροι να δεχτείτε την κάθε μέρα, όπως θα έρθει.

Τέλος, το να ξεφεύγει κανείς από την πίεση είναι υγιές και αναζωογονητικό και προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο κάποιες φορές, έστω και μια μονοήμερη χωρίς εντάσεις, ξεσπάσματα και διαπραγματεύσεις. Επιστρέφοντας πίσω με γεμάτες μπαταρίες, εκτός από την ανείπωτη χαρά που θα νιώσετε όταν ξαναδείτε και αγκαλιάσετε τα μικρά σας, θα έχετε οπλιστεί με δύναμη για να τα αντέχετε και να τα αντιμετωπίζετε με περίσσια αγάπη.

Καλές διακοπές λοιπόν και καλή επιστροφή στην οικογενειακή δράση!

Σχόλια