Βότανα για αδυνάτισμα. Δείτε ποια βοηθάνε να χάσουμε κιλά
11/03/2020

Της Μιράντας Τριγγή, Βοτανολόγος

Ίσως το πιο συχνό ερώτημα που μου υποβάλουν οι επισκέπτες στον βοτανόκηπο είναι το εξής: Έχει κανένα βότανο που βοηθά να χάσουμε κιλά;

Σίγουρα η φύση προνόησε ακόμα και αυτό, αλλά... -υπάρχει πάντα το αλλά-πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας κυρίως με σωστή, ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή άσκηση και ναι, τα βότανα αποτελούν μέρος αυτής της ισορροπημένης διατροφής. Τότε, οπωσδήποτε συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Πως βοηθούν τα βότανα στην απώλεια βάρους; Η φύση μας χάρισε βότανα που βοηθούν στο κάψιμο λίπους, στην βελτίωση του μεταβολισμού, στην αποτοξίνωση, και στο αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό. Ας δούμε από πιο κοντά ποια είναι αυτά τα βότανα.

Τζίντζερ.

Το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την πέψη αυξάνοντας το pH του στομαχιού και διεγείροντας τα πεπτικά ένζυμα. Επίσης έχει πολλές ίνες που βοηθούν την κίνηση των εντέρων. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δράσεων έχει ως αποτέλεσμα το εξής: ο οργανισμός απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γρήγορα και αποβάλλει γρήγορα τα μη-απαραίτητα συστατικά που προκαλούν φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Ένα αποτελεσματικό πεπτικό σύστημα συμβάλλει στην μέγιστη χρήση ενέργειας του οργανισμού. Έτσι, χρησιμοποιεί και τη γλυκόζη στο αίμα και το αποθηκευμένο λίπος.

Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι το τζίντερ είναι επίσης θερμογενετικός παράγοντας, δηλαδή ζεσταίνει τον οργανισμό, που μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους.

Μια ολλανδική μελέτη επιβεβαιώνει ότι το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος και θα πρέπει να συνιστάται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μέχρι και 20%.

Αυξάνοντας τον μεταβολισμό, το τζίντζερ βοηθά να κάψει το αποθηκευμένο λίπος. Αυτό όχι μόνο μας κάνει να χάσουμε βάρος, αλλά βοηθά επίσης στην μείωση της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ακόμα μια μελέτη που έγινε το 2012 στο πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolism, έδειξε πως το τζίντζερ μας κάνει να νιώθουμε γεμάτοι, πίνοντας το τσαι μαζί με το γεύμα.

Η μελέτη έγινε με 10 υγιή αλλά υπέρβαρα άτομα. Οι ερευνητές έδωσαν τσάι από τζίντζερ (που παρασκευάζεται με 2 γραμμάρια αποξηραμένης σκόνης τζίντζερ) για να συνοδεύσει το πρωινό τους για μία ημέρα και στη συνέχεια μόνο το ίδιο πρωινό χωρίς το τσάι την επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολουθούσαν τα αισθήματα της πείνας πριν από το πρωινό (με ή χωρίς το τσάι τζίντζερ) και κάθε ώρα στη συνέχεια, καθώς και τις θερμίδες που καίγονταν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η πιπερόριζα είχε σημαντική επίδραση στο αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό.

Αυτή η επίδραση ήταν σημαντική, ακόμη και με μία μόνο δόση τζίντζερ.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την απώλεια βάρους εντείνοντας την αίσθηση της πληρότητας μετά από ένα γεύμα. Με την καταστολή της όρεξης, πίνοντας τσάι από τζίντζερ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μην τρώμε περισσότερο φαγητό απ΄όσο χρειαζόμαστε, και ως εκ τούτου, την απώλεια βάρους.

Κύμινο

Ακόμα ένα μπαχαρικό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό που χάνετε σωματικό λίπος, είναι το Κύμινο (αρτισιά), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, στην μείωση του σωματικού λίπους και στην βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο.

Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών Shahid Sadoughi στο Ιράν έδειξε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 88 υπέρβαρες γυναίκες, τις οποίες χώρισαν σε δύο ομάδες. Για 3 μήνες, και οι δύο ομάδες ακολούθησαν πρόγραμμα συμβουλευτικής διατροφής με μειωμένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 500 θερμίδες. Αλλά τα μέλη της μιας ομάδας κατανάλωναν επίσης 3 γραμμάρια (λίγο λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού) κύμινο σε σκόνη καθημερινά, ανακατεμένο σε 140 γραμμάρια γιαουρτιού (η ίδια ποσότητα γιαουρτιού, χωρίς το κύμινο, δινόταν καθημερινά και στα μέλη της άλλης ομάδας).

Στο τέλος του 3μηνου πειράματος, τα μέλη της ομάδας που κατανάλωνε κύμινο είχαν χάσει κατά μέσο όρο 3 κιλά περισσότερα από τα μέλη της άλλης ομάδας.

Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας με το κύμινο μείωσαν το ποσοστό σωματικού τους λίπους κατά 14,64%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το 4,91% που σημείωσαν τα μέλη της άλλης ομάδας.

Υπήρχαν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση 1 κουταλιού κύμινο την ημέρα. Τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 23 μονάδες, ενώ στα άτομα που δεν κατανάλωναν κύμινο, μειώθηκαν μόνο κατά 5 μονάδες. Επίσης, τα άτομα της πρώτης ομάδας μείωσαν την "κακή" (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 μονάδες, τη στιγμή που οι υπόλοιπες συμμετέχουσες την μείωσαν μόλις κατά 0,5 μονάδες.

Το κύμινο είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, χημικές ουσίες των φυτών που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα. Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει οφέλη για την απώλεια βάρους, οι συγγραφείς της μελέτης εικάζουν επίσης ότι κύμινο, όπως και άλλα "καυτερά" μπαχαρικά, αυξάνουν προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό.

Ακόμα, το κύμινο δρα ως καθαρτικό, διουρητικό, ορεκτικό και ευστόμαχο, σπασμολυτικό, εμμηναγωγό, γαλακταγωγό, καρδιοτονωτικό και αντιφυσητικό.
Είναι ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα. Ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων και κάνει καλό στη γαστρίτιδα, ιδιαίτερα με μειωμένη οξύτητα, σπασμούς του στομάχου, φλεγμονές του λεπτού εντέρου, μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα. Δρα θετικά ως χολαγωγό μέσο στις ασθένειες της χολής και του παγκρέατος Το τσάι των σπόρων αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες.

Μάραθος

Ο μάραθος είναι ένα παραδοσιακό γνωστό βότανο αδυνατίσματος. Είναι κατάλληλος για την τόνωση και την αύξηση του μεταβολισμού. Βοηθά στην απώλεια βάρους και στην καύση του λίπους. Ο μάραθος είναι επίσης ένα εξαιρετικό διουρητικό και έτσι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πολύ δημοφιλές όχι μόνο για τα οφέλη στην υγεία αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένα βότανο κατάλληλο για αδυνάτισμα. Το πράσινο τσάι ενισχύει την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να καούν περισσότερες θερμίδες. Πρόσφατη μελέτη Ελβετών επιστημόνων κατέληξε στο ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό του σώματος μέχρι 4%.Επίσης, αυξάνει την οξείδωση του λίπους. Μπορεί να μειώσει την αποθήκευση του λίπους από τον οργανισμό.

Λουίζα

Η Λουίζα ρυθμίζει την όρεξη και τη διούρηση: Ιδανική επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Επίσης η λουίζα διεγείρει τον μεταβολισμό.

Όλα τα πιο πάνω βότανα συνδυάζονται πολύ καλά μαζί, και θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όταν κάνουμε ένα δυνατό αφέψημα που να περιέχει όλα αυτά τα βότανα. Στο βοτανικό πάρκο Cyherbia στο Αυγόρου παράγουμε και διαθέτουμε αυτό το μίγμα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας μίγμα, βάζοντας και αναμειγνύοντας τα βότανα σε ίσα μέρη σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι. Το φυλάγεται σε σκοτεινό μέρος και για κάθε φλυντζάνι τσάι χρησιμοποιείτε ένα κουταλάκι του τσαγιού από το μίγμα. Βράζετε τα βότανα μαζί με νερό περίπου 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, μετά το στραγγίζουμε και πίνουμε. Πίνεται και παγωμένο.
Σχόλια