ΑΚΜΗ : αιτίες, διατροφή και αντιμετώπιση
14/05/2019

Της Michelle Theocharous, Holistic Medical Spa

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο και το σώμα, ένα από αυτά είναι και η ακμή.

Σε γενικές γραμμές η ακμή είναι ένα περίπλοκο ζήτημα δερματικής υγείας και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από επιμέρους αιτίες, όπως: κληρονομικότητα, ορμονικές αλλαγές, διατροφικές συνήθειες, άγχος και κόπωση, ανεπαρκής φροντίδα του δέρματος, φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή και το λίθιο, παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος (όπως το σύνδρομο Cushing)μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ακμής. Ακόμη ένας λόγος είναι τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς με βάση τα έλαια. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν τη κατάσταση της πάθησης, οπότε συνιστάται η χρήση προϊόντων με τηνένδειξη «μη φαγεσωρογόνο», καθώς τα προϊόντα αυτά δε φράζουν τους πόρους.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή φαγεσώρων (μαύρων και λευκών στιγμάτων). Αυτή ονομάζεται μη φλεγμονώδης ακμή. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια και μεγαλύτερες αλλοιώσεις. Σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, ένα βακτήριο που υπάρχει στην επιδερμίδα εκ φύσεως μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει φλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες διαχέονται στις στοιβάδες που βρίσκονται από κάτω. Αυτή είναι η φλεγμονώδης ακμή. Συνήθως, αυτές οι δύο μορφές ακμής συνυπάρχουν και το φαινόμενο είναι γνωστό ως μικτή ακμή.

Ας μιλήσουμε όμως για τη διατροφή και ποιά τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

Την τελευταία πενταετία αρχίζουν να συσσωρεύονται στοιχεία από πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν την σχέση της ακμής με την διατροφή. Η διατροφή επηρεάζει βασικούς μηχανισμούς της ακμής με βασική την έκκριση ινσουλίνης, ανδρογόνων και άλλων αυξητικών ορμονών.

Ας δούμε ποιές είναι αυτές οι τροφές:

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με έξαρση της ακμής. Το ζωικό γάλα, ακόμα και το βιολογικό, περιέχει ορμόνες με τις οποίες εμβολιάζουν το σώμα των αγελάδων οι παραγωγοί με σκοπό να τις διατηρούν σε διαρκή ικανότητα παραγωγής γάλακτος. Επίσης, κάποια χημικά τα οποία μιμούνται τις ιδιότητες των ορμονών (όπως τα BPA, που βρίσκουμε στις πλασκτικές συσκευασίες) είναι πιθανό να διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των δικών σου ορμονών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής. Η ασφαλέστερη λύση είναι η αποφυγή τυποποιημένων τροφίμων.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και αυτό με τη σειρά του αποτελεί σημαντικό παράγοντα δερματικών προβλημάτων, όπως τα σπυράκια. Άλλωστε η ακμή θεωρείται μια φλεγμονώδης πάθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζάχαρη θα εκλείψει τελείως από την διατροφή σας. Μπορείτε να πάρετε την ποσότητα που χρειάζεστε καθημερινά από τα φρούτα, ενώ αν δεν μπορείτε να αρνηθείται την ζάχαρη στον καφέ σας, τότε επιλέξτε πιο φυσικές πηγές γλύκανσης, όπως η στέβια.

Σόγια

Η σόγια μπορεί να προκαλέσει έξαρση γύρω από το στόμα και το πηγούνι. Η μεγάλη περιεκτικότητα τηςσόγιας σε οιστρογόνα επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Μάλιστα, ολοένα και περισσότερα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων περιέχουν ποσότητες σόγιας, οπότε είναι καλό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων.

Έτοιμα φαγητά (junk food)

Τα φαγητά που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, κρέατα πλούσια σε λίπος, φαγητά με κρέμες γάλακτος κ.ά.

Επεξεργασμένα αλεύρια και τα προϊόντα τους

Λόγω του υψηλού γλυκαιμικού φορτίου, να αποφεύγονται το λευκό ψωμί, ζυμαρικά και πίττες, γλυκά με αλεύρι, άσπρο ρύζι, πατάτες κ.ά.


Για την αντιμετώπιση της ακμής απαιτείται ειδική προσέγγιση. Για να αποβάλει η επιδερμίδα την ακμή πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες :

Στο σπίτι,

  • Πολύ καλός καθαρισμός της επιδερμίδας με ειδικό προϊόν για λιπαρή και ακμιακή επιδερμίδα
  • Καθημερινή χρήση προϊόντων ειδικών για ακμιακά δέρματα
  • Προϊόντα μακιγιάζ που δεν προκαλούν κλείσιμο των πόρων, δηλαδή αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.
  • Προστασία από τον ήλιο, που αντίθετα με τα κοινά πιστεύω, είναι κακός φίλος της ακμής.
  • Μην πειράζεται τα σπυράκια

Στο ινστιτούτο,

  • Χημικά πήλιγκς για ακμή
  • Βαθύς καθαρισμός προσώπου

Να συμβουλεύεστε τους ειδικούς και να χρησιμοποιείται πάντα επαγγελματικά προϊόντα

Σχόλια