Θερμιδομετρώντας το αλκοόλ: tips για να μη χάσετε τον έλεγχο με το ποτό σας
02/06/2015

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνήθεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική μας ζωή, μιας και το αλκοόλ συνοδεύει σχεδόν πάντα τις βραδινές μας εξόδους και δεν λείπει ποτέ από κανένα εορταστικό τραπέζι. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι η κατανάλωση αλκοόλ είναι σαφέστατα και πιο αυξημένη. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να ξεκινήσει από το πρωί σε ένα beach bar και να τερματιστεί τις βραδινές ή ακόμη και τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας σε ταβέρνες, μπαράκια και κλαμπς.

Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ευεργετική για την υγεία, η υπερκατανάλωσή του επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκτός αυτού, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ επιδρά αρνητικά και στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Τα άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς την κατανάλωσή του και να μην αγνοούν τις θερμίδες που προσδίδουν το αλκοόλ και τα αλκοολούχα ποτά. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι η αλκοόλη προσδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, 3 επιπλέον θερμίδες απ’ ότι μας δίνουν οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες και έρχεται δεύτερη μετά το λίπος που δίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Μάλιστα, οι θερμίδες αυτές που προσδίδει το αλκοόλ θεωρούνται «κενές», αφού υστερούν θρεπτικών συστατικών.

Για να μη χάσετε τον έλεγχο με το ποτό και να βγείτε εκτός του διατροφικού σας προγράμματος, δώστε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

  • Να έχετε υπόψη σας ότι όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει ένα ποτό τόσο μεγαλύτερο είναι και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Επιλέξτε αλκοολούχα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπύρα και το κρασί.
  • Το τελικό θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά του. Μια συνηθισμένη τακτική είναι η προσθήκη άλλων ποτών ή συστατικών, όπως αναψυκτικών με ζάχαρη, χυμών φρούτων, ζάχαρης κ.ά., σε αλκοολούχα ποτά για την παρασκευή ανάμικτων ποτών ή πολύπλοκων κοκτέιλ. Αποφύγετε την προσθήκη τέτοιων συστατικών, διότι οι θερμίδες αυξάνονται. Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι στο ποτό σας προτιμήστε τον πάγο ή και τη σόδα. Η παράλληλη κατανάλωση νερού είναι μια καλή τακτική για επαρκή ενυδάτωση αλλά και για μειωμένη κατανάλωση ποτού.
  • Το αλκοόλ αρκετές φορές ανοίγει την όρεξη για αλμυρά και λιπαρά σνακ. Αποφεύγετε να συνοδεύετε το ποτό σας με σνακ, όπως πατατάκια, αλμυρά κρακεράκια και ξηρούς καρπούς. Αν επιθυμείτε να συνοδεύσετε με κάτι το ποτό σας και μπορείτε να έχετε την επιλογή, προτιμήστε κομμένα λαχανικά με λεμόνι ή ποπ κορν φτιαγμένο με λίγο ελαιόλαδο.
  • Καταναλώστε υπεύθυνα! Προσέξτε να μην υπερβείτε τα 2 ποτά. Το ποτό, σε αντίθεση με το φαγητό δε δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και πολύ εύκολα μπορεί να οδηγηθείτε στην υπερκατανάλωσή του. Μάλιστα, σε περίπτωση που σχεδιάζετε μια βραδινή έξοδο, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, για άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ορίζεται στο 1 ποτό (1 μερίδα) την ημέρα για τις γυναίκες και στα 2 ποτά (2 μερίδες) για τους άνδρες. Άτομα που ακολουθούν κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, καλό είναι να αποφεύγουν το αλκοόλ σε ημερήσια βάση.

Μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 330ml (1 κουτάκι) μπύρα, σε 125ml κρασί και σε 45ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (όπως ουίσκι, βότκα, τζιν, τεκίλα, ρούμι, ούζο). Κλείνοντας, δίδονται ακολούθως οι ενδεικτικές μερίδες κάποιων αλκοολούχων ποτών και οι αντίστοιχες τους θερμίδες. Η επιλογή είναι δική σας!

«Παν μέτρον άριστον» λοιπόν και για το αλκοόλ..

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ (ml)

ΘΕΡΜΙΔΕΣ (kcals)

Μπύρα Κανονική

330

145

Μπύρα Light

330

97

Ουίσκι, Ρούμι, Τεκίλα, Τζιν (80 βαθμοί)

45

100

Brandy,Κονιάκ

45

98

Λικέρ

45

165

Κόκκινο κρασί

125

104

Λευκό κρασί

125

100

Γλυκό κρασί

100

165

Σαμπάνια

120

84

Martini

65

124

Cosmopolitan

80

146

Mojito

175

143

Margarita

120

168

Daiquiri

100

125

Manhattan

100

164

Pina Colada

265

490

Βάνα Γιάγκου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc

[email protected]

τηλ: 99-876082

Σχόλια